Lim Guan Eng arrived at the MACC Headquarters for Further Questioning

PUTRAJAYA, 25 Julai – Mantan Menteri Kewangan Lim Guan Eng telah tiba di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia di sini hari ini untuk pertanyaan lanjut.

Lim, yang juga Ahli Parlimen Bagan tiba pada pukul 12.38 tengah hari, ditemani peguamnya RSN Rayer.

Pertemuan yang dijadualkan Lim dengan SPRM hari ini datang setelah dia disoal siasat oleh badan anti rasuah pada hari Rabu lalu (22 Julai) selama hampir tujuh jam.

Dilaporkan bahawa SPRM menyoal Lim mengenai rancangan kontroversial oleh pemerintah negeri Pulau Pinang untuk membangun terowong bawah laut. Minggu lalu, agensi berita negeri Bernama melaporkan bahawa ADUN Seberang Jaya, Dr Afif Bahardin dipanggil oleh SPRM, yang dipercayai ada kaitan dengan siasatan projek terowong bawah laut Pulau Pinang.

Dr Afif, yang ditemui oleh anggota media sebelum memasuki lokasi sekitar jam 2 petang, dilaporkan mengatakan bahawa dia dipanggil dalam jawatannya sebagai exco kerajaan negeri dari 2013 hingga 2020.

Penyiasat SPRM juga hadir di pejabat pemerintah Pulau Pinang pada 3 Julai, di mana mereka merekodkan kenyataan beberapa anggota exco untuk siasatan mereka mengenai projek terowong bawah laut negeri itu.

Satu sumber mengesahkan bahawa sepasukan pegawai SPRM mengunjungi pejabat kerajaan negeri di bangunan Komtar di George Town dan menemubual Timbalan Ketua Menteri P. Ramasamy dan Zairil Khir Johari, Exco Negeri untuk Tebatan Banjir, Kerja Raya dan Utiliti.

SPRM juga telah menahan bekas ketua Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang, Jeffrey Chew Gim Eam sebagai sebahagian dari siasatan yang sedang dijalankan terhadap projek tersebut.

Chew, bekas pegawai khas kepada mantan ketua menteri Lim Guan Eng pada tahun 2012, dipercayai sedang disiasat atas dakwaan rasuah yang melibatkan projek terowong bawah laut yang akan menghubungkan pulau itu ke daratan.

About KBergertar

Welcome on Malaysia Street, Its All About Malaysia News We will Provide you the info About Melayu Bhasha, News and Entertainment. If you any Information about Malay Feel Free to ask in Comment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *