Malaysia’s banks will suffer a loss of RM1.06 billion in total over loan moratorium: Finance Minister

KUALA LUMPUR, 27 Julai – Bank-bank Malaysia dianggarkan mengalami kerugian RM1.06 bilion setiap bulan, kerana tempoh moratorium pinjaman enam bulan, kata Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz hari ini.

Tengku Zafrul memberitahu Parlimen bahawa secara kolektif, bank akan mengalami kerugian yang dianggarkan berjumlah RM6.4 bilion sehingga moratorium berakhir.

Minggu lalu, Tengku Zafrul mengatakan bahawa peminjam mesti mula membayar pinjaman mereka dari Oktober kerana moratorium pembayaran balik akan berakhir seperti yang dijadualkan pada bulan September.

Dia memberitahu Parlimen bahawa bank sebaliknya akan mengambil pendekatan yang disasarkan dalam membantu peminjam menyusun semula pinjaman mereka yang ada.

“Saya ingin mengingatkan bahawa Malaysia adalah satu-satunya negara yang melaksanakan moratorium automatik selama enam bulan untuk kesejahteraan rakyat dan perniagaan. Hingga kini, 7.7 juta orang atau 93 peratus peminjam individu, di samping lebih daripada 243.000 perniagaan atau 95 peratus peminjam menikmati faedah moratorium tersebut.

“Usaha untuk menolong peminjam harus diimbangi dengan upaya untuk memastikan institusi kewangan tetap tahan, sehingga mereka dapat terus membiayai kegiatan ekonomi dan membantu usaha memulihkan ekonomi,” tambahnya.

Tengku Zafrul mengatakan bahawa walaupun moratorium tidak menanggung hutang kad kredit, bank masih membantu dengan menurunkan kadar faedah biasa.

Dia menjawab pendahulunya Lim Guan Eng (DAP-Bagan) yang mengajukan pertanyaan tambahan mengenai kerugian yang dialami oleh bank-bank akibat moratorium.

Lim juga bertanya apakah pemerintah akan mempertimbangkan untuk memperpanjang moratorium selama enam bulan lagi, jika tidak ada kerugian yang ditanggung oleh bank.

Semasa sesi Soal Jawab, Tengku Zafrul mengatakan bahawa moratorium juga telah mengurangkan kemampuan bank untuk memberikan pinjaman baru kepada peminjam sebanyak RM79 bilion.

About KBergertar

Welcome on Malaysia Street, Its All About Malaysia News We will Provide you the info About Melayu Bhasha, News and Entertainment. If you any Information about Malay Feel Free to ask in Comment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *