Think Tank says Dissatisfaction among ‘pessimistic’ Malays led to change in govt

KUALA LUMPUR, 26 Julai – Tinjauan oleh kumpulan pemikir menunjukkan bahawa masyarakat Melayu dan luar bandar, serta golongan berpendapatan rendah “lebih pesimis” mengenai masa depan Malaysia di bawah pemerintahan Pakatan Harapan (PH) sebelumnya.

Dalam Pengundian Suku Tahunan Pertama 2020, Emir Research mengatakan bahawa sentimen ini nampaknya telah menentukan tahap pembentukan Perikatan Nasional yang dikuasai orang Melayu, yang merangkumi Bersatu dan bekas musuh politiknya Umno dan PAS.

“Rasa tidak puas hati yang tinggi di kalangan orang Melayu dan bumiputera lain memberikan suasana kepada para ahli politik dalam parti-parti yang berpusat di Melayu yang merasakan waktunya sangat sesuai untuk membuat sijil menunaikan rancangan pembunuhan kerajaan Pakatan Harapan, yang menjadi kenyataan berikutan krisis politik yang disebabkan oleh pengunduran diri Dr Mahathir, ”katanya.

“Ringkasnya, data menunjukkan bahawa rakyat Malaysia pesimis terhadap keadaan hidup mereka sekarang, tetapi juga sangat berharap akan masa depan yang lebih baik. Apabila data disusun secara silang antara penduduk luar bandar dan bandar, yang pertama lebih optimis dan juga berharap akan keadaan hidup mereka sekarang dan masa depan.

“Tinjauan ini juga menunjukkan bahawa secara perbandingan, etnik Melayu / Bumiputera nampaknya paling pesimis terhadap keadaan hidup semasa dan masa depan, sementara orang Cina adalah yang paling optimis,” tambahnya.

Emir Research diketuai oleh Datuk Rais Hussin, anggota majlis tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia, yang baru-baru ini dilantik sebagai ketua Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) setelah memberikan sokongan kepada presiden parti Tan Sri Muhyddin Yassin.

Menurut penyelidikan itu, 84 peratus orang Melayu dan bumiputera lain yang melakukan tinjauan sama ada merasakan bahawa arah masa depan negara itu berada di landasan yang salah, atau tidak yakin mengenainya.

Sebagai perbandingan, 72 peratus dan 68 peratus di antara etnik India dan Cina yang disurvei masing-masing merasakan hal yang sama.

Sentimen itu serupa ketika ditanya adakah ekonomi berada di landasan yang kuat.

Responden juga pesimis ketika ditanya apakah kehidupan keluarga lebih baik sekarang berbanding dua tahun yang lalu: dengan 71 peratus orang Melayu dan bumiputera lain sama ada menjawab negatif atau tidak pasti, berbanding dengan etnik India (62 peratus) dan Cina (57 peratus).

Jajak pendapat itu juga memberi amaran bahawa sokongan terhadap PH mungkin terpengaruh di masa depan, jika demografi ini merasakan bahawa mereka diperlakukan dengan lebih baik di bawah PN.

“Hasil tinjauan menunjukkan bahawa terdapat perbezaan bandar-desa yang jelas dalam perjanjian responden mengenai keadaan hidup individu dan keluarga yang diberi kata positif.

“Berbanding dengan contoh bandar, lebih banyak penduduk luar bandar bersetuju bahawa keadaan hidup keluarga mereka sekarang dan harapan masa depan lebih baik.

“Pesimisme ini di kalangan penduduk kota, yang merupakan pangkalan PH yang kuat, dapat menimbulkan masalah bagi gabungan yang kini berada dalam Pembangkang,” katanya.

Emir Research mengatakan, tinjauan itu merangkumi 2,002 pemilih di seluruh 222 kawasan Parlimen, dan bertujuan untuk menilai kesejahteraan masyarakat dari segi persepsi, harapan, dan kebimbangan mereka.

Tinjauan dilakukan antara 15 Januari dan 25 Februari 2020.

About KBergertar

Welcome on Malaysia Street, Its All About Malaysia News We will Provide you the info About Melayu Bhasha, News and Entertainment. If you any Information about Malay Feel Free to ask in Comment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *